Historie hroznů:
Chardonnay je odrůda vinné révy (Vitis vinifera), spontánní kříženec odrůd Pinot a Gouais Blanc. Pochází z francouzského vinařského regionu Burgundsko. Dlouho se předpokládalo, že je odrůda Chardonnay identická s odrůdou Rulandské bílé (Pinot Blanc), podějí byla považována za mutaci této odrůdy. Proto se ve Francii jmenovala Pinot Chardonnay. Roku 1896, na vinařském kongresu v Chalon, byly odrůdy světoznámá stejnojmenná vína a Rulandské bílé vyhlášeny za samostatné. Momentálně jedna z nejrozšířenějších a nejmódnějších odrůd na světě.
Typ půdy a poloha vinice:
Středně texturovaná půda, dobře odvodněná, písčito jílová.
V okolí obce Rocca San Giovanni kde se nacházejí kopce s výhledem na pobřeží Trabocchi.
Orientace vinic je severní v nadmořské výšce okolo 150-200 m nad hladinou moře.
Výroba:
Sklizeň se provádí ručně v druhé dekádě srpna. Dbá se na jemné lisování hroznů. Vinifikace bílého víno bez macerace.
Fermentace:
V nerezových tancích při kontrolované teplotě 16 °C a za použití vybraných kvasinek.
Zrání:
V nerezovém tanku po dobu cca 5 měsíců a následným odpočinkem v láhvi.
Organoleptické hodnocení a párování potravin:
Toto víno má žlutou limetkovou barvu. Ve vůní jsou tóny tropického ovoce. Chuť je kulatá a lehce ovocná.
Ideální ke grilovaným rybám, rizotům, bílému masu a těstovinám.
Při správném skladování si toto víno uchová svou integritu po dobu 2-3let.
Podáváme při teplotě 8-10 °C
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.